Departures

Autobuska stanica Risan

Adresa Crna Gora
Broj telefona ---
E-mail ---

O Autobuska stanica Risan

  Kako do autobuske stanice

  Ako trebate javni prevoz u Risanu provjerite na net-u ili otiđite u najbližu turističku agenciju, tj. turističku zajednicu grada i ondje se raspitajte oko vama odgovarajućih linija. Do autobuske stanice u Risanu najbrže se dolazi taksijem ili javnim gradskim prevozom.

  Razlog jutarnjim gužvama su radnici i učenici koji se užurbano trude da bi stigli na svoja radna mjesta i u svoje škole u dogovoreno, tj. određeno vrijeme. Takođe, imajte na umu da je u toku ranih jutarnjih časova nerijetko velika gužva po gradu i užoj okolini.

  Svakako super bi bilo da zakažete TAXI firmu, odnosno taksista da pokupi vas i vašu prtljagu ispred hotela/hostela, odnosno bilo gdje da odsjedate. Za slučaj da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a zaista ne znate gdje je i da li je negdje u vašoj blizini stajalište za TAXI raspitajte se kod mještana.

  Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan za vas slobodan taksi ili apsolutno nepostoji, ili u centar ni ne smiju saobraćajna vozila. Ogromna je vjerovatnost da imate prilično prtljage pa ako je situacija takva da niste ljubitelj zaustavljanja neznanaca, samo prošetajte gradskim centrom.

  Važno!

  Kada ne razmišljajući i neinformisani uđete u prvi TAXI, nemojte se iznenaditi ako vas ta vožnja košta skuplje od cifre kojoj ste se nadali. Svakako, uzimate li taksi unaprijed provjerite cifru vožnje na webu, jer ćete tako sigurno proći jeftinije, odnosno tako ste u prilici napraviti kontakt da bi dogovorili prevoz kod tada cijenom najpristupačnijeg TAXI prevoznika.

  Što sve ima na autobuskoj stanici?

  Prije svega, morate li u WC informacijski šalter idealno je mjesto na kojem ćete pitati gdje se tačno nalazi, a isto vrijedi i u slučaju garderobe. Na autobuskoj stanici naći ćete: čekaonicu za putnike, kancelarije za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa.

  Sitan novac je u aspektu putovanja jako bitan i smješten je među onim nužnim za spakovati za put. Za garderobu i toalet imajte u pripremi kovanice, pošto u prosjeku ove usluge nemaju cijenu višu od 1-2 EUR pa nije najsretnije rješenje doći tamošnjem zaposleniku s novčanicom od 100 do 200 EUR, a vrlo vjerovatno će vam trebati i za kafu, ili toplu čokoladu, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Kada ste na šalteru za infromacije raspitajte se i saznajte: novosti, događanja, aktuelnosti, tačne obavijesti, novi vozni red i neke, osnovnije, informacije o prevozničkoj firmi. Šalter za informacije mjesto je gdje ste skroz slobodni izreći svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata, provjeriti kako potvrditi svoj povratak i tome slično.

  Otiđite u kratko razgledavanje i tako iskoristite vrijeme dok čekate, također nađite, tj. kupite nešto za jesti. Pekare, dućani mješovitom robom, bankomati i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u okruženju stanice pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. Taksisti koje vidite u neposrednoj blizini stanice stoje vam na usluzi pa ako ste taman stigli u grad savjetujemo da se smjestite i riješite teških kofera, a nakon toga krenete u upoznavanje i obilazak Risana. Taj kafić kojeg ste primijetili, odnosno vidjeli po dolasku na busku stanicu tačno je to mjesto na kojem mnogobrojni turisti odmaraju, surfaju ili čitaju omiljeni roman do vremena kretanja autobusa.

  Imate par časova vremena

  Za vas koji imate samo malo časova uoči polaska autobusa kao stvoreno je da predate prtljagu u garderobu, a potom odete po definitivno posljednji put razgledati Risan. Ako niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i posmatrali grad ili vjerujete, odnosno mislite da ste već dovoljno grada vidjeli, odmorite se, odnosno predahnite u vama trenutno najbližem kafiću.

  Jednom kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i željet ćete se prisjetiti svake sitnice. Posmatrajte grad i život koji cirkuliše njegovim ulicama, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom.

  OK, nemam prtljage, šta sad

  Po dolasku svaki trenutak treba utrošiti pametno i razborito, jer toliko ste čekali da ovdje stignete i ne želite sada uzalud potratiti to vrijeme, ili taj kratki period što imate ispred sebe. Nakon što se riješite kofera u garderobi na autobuskoj stanici, ili u vašem smještaju pravo je vrijeme za razgledavanje grada Risana.

  Gdje dalje s autobuske stanice?

  Pod pretpostavkom da ste gotovi s obilaskom Risana, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne lokacije, može biti od koristi imati na umu da se u njenoj okolini nalaze gradovi: Podgorica, Shkodër, Nikšić, Trebinje, Mokošica i još mnogi drugi. Kad upoznate Risan i zaželite krenuti svojim putem, naš je prijedlog da posjetite neku od sljedećih destinacija: Nikšić, Herceg Novi i Bijelo Polje.

  Za sva ta odredišta neke od najpristupačnijih karata u jedinstvenoj ste prilici pronaći ni manje ni više nego putem našeg Vollo servisa. Osim intrigantnih spomenika kulture u tim gradovima, pogotovno za ljetnih mjeseci, lako razvesele skroz interesantna događanja i priredbe za najmlađe, a koji će biti još barem jedan razlog da u nijednom trenu ne zažalite svoj dolazak.

  Na kraju, uvijek ste u prilici odlučiti otisnuti u neke za sad vam strane i daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, praktički jednako bogati raznovrsnim uslugama i sadržajima, a manja brojka turista samo vam nudi priliku puno lakše snalaženje po gradu te svakako mirnije, ali i ugodnije razgledavanje.